listopad 2015

Stalinův „památník“

Peter Rendek přibližuje pozoruhodné dílo malíře Zoltána Básthyho, které v roce 1950 vytvořil v maďarském Šopronu. Jedná se o fresku v místním karmelitánském kostele, na které je zachycen sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin jako padlý démon, kterého porazil archanděl Michael. Vzhledem k tomu, že v tomto období všude kolem probíhala rozsáhlá perzekuce církví maďarskými komunisty, je možné tento počin klasifikovat téměř jako odbojovou činnost.

Důchodce Boulička

Důchodce Boulička

U příležitosti desátého výročí úmrtí Karla Kryla vyšla útlá knížečka s příspěvky jeho přátel a známých. František Stárek Čuňas napsal vzpomínku o vzniku písně Důchodce, kterou Karel Kryl v roce 1967 složil v Teplicích. S jeho souhlasem tento text zveřejňujeme, společně s nedávno nalezenou fotografií hlavního protagonisty a takříkajíc muže, který stál pro důchodce modelem. 

Pohromové myšlení současné české levice

Mirek Vodrážka nově otevřel před několika měsíci diskusi o dlouholeté tajné spolupráci Zbyňka Fišera alias Egona Bondyho se Státní bezpečností (registrován byl postupně pod krycími jmény „Klíma“, „Mao“ a „Oskar“). V novém textu autor komentuje dosavadní diskusi a kriticky v něm hodnotí postoje současné české levice k tumuto tématu.

Když vraždí estébáci

V letošním roce uplynulo šedesát let od zavraždění představitele slovenského nacionálního exilu Matúše Černáka v Mnichově. Americká tajná služba zpřístupnila dokumenty, které objasňují tento teroristický čin Státní bezpečnosti. Badatel Radek Schovánek doplňuje dosavadní historický výzkum o tomto případu. 

Popírání minulosti

Josef Vondruška, zdroj: http://www.kriminal-minkovice.wbs.cz/

Tématem článku psychoanalytičky Olgy Marlinové je vytěsňování traumatických zážitků z minulosti. Jak autorka zdůrazňuje, nevyřešené společenské konflikty se stále projevují v nezpracované formě ve vzájemném napadání a osočování mezi našimi politiky i mezi lidmi v jiných oblastech života společnosti. Přestože článek napsala již před pěti lety, neztratil svou aktuálnost. Dokládá to i státní vyznamenání, které získal před několika týdny od prezidenta republiky Ludvík Karl, spoluodpovědný za otrockou práci vězňů v Minkovicích před listopadem 1989.

Editorial (2/2015)

V druhém letošním čísle webového čtvrtletníku Minulost.cz najdete řadu zajímavých textů, které se různým způsobem dotýkají dějin dvou totalitních režimů existujících ve 20. století na československém území. Jejich obsah přibližuje předsedkyně redakční rady Minulost.cz Ivana Koutská.  

Výstřel z Aurory

Protestní happening k výročí zahájení Velké říjnové revoluce, čtvrtek 6. listopadu 2014 (17.00 hod.) před budovou Lidového domu. Cílem akce bylo upozornit veřejnost na proměnu společenského paradigmatu při hodnocení naší nedávné minulosti a na snahu zpochybňovat totalitní charakter komunistického režimu...