červenec 2015

Otevřený dopis Českého a slovenského sdružení v Kanadě

Otevřený dopis Českého a slovenského sdružení v Kanadě předsedovi vlády ČR Bohuslavu Sobotkovi z 29. června 2015, ve kterém jeho zástupci děkují za zájem o výstavbu Památníku obětem komunismu v Ottawě, vyslovují podporu současné zahraniční politice české vlády a současně kriticky komentují situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů, vliv předsedy politického hnutí ANO Andreje Babiše a změnu lustračního zákona. 

Přišlí včas

Dne 13. července 2015 se od 17.00 hod. uskuteční v galerii Novoměstská radnice (Karlovo nám. 1/23, Praha 2) vernisáž výstavy akademického malíře Pavla Vošického Přišlí včas. Výstava potrvá do 13. září 2015. Kurátorem je David Bartoň. Výstavu připravila ve spolupráci s Novoměstskou radnicí nezisková organizace Art for Good, na jejíž webové stránce je dostupná většina vystavených kreseb.

Konec války

Boj o budovu rozhlasu na Vinohradech v květnu 1945

V letošním roce se v řadě států připomínalo nejen půlkulaté výročí skončení 2. světové války, ale také předcházející boje. Místopředseda Českého a slovenského sdružení v Kanadě a bývalý šéfredaktor časopisu Západ Miloš Šuchma ve vzpomínkovém textu přibližuje válečné události, kterých byl svědkem jako dítě. Popisuje také atmosféru letošních květnových oslav osvobození Plzně americkou armádou.

Fond Z

Když ministr vnitra Richard Sacher oznámil počátkem jara 1990, že nechal přesunout svazky některých disidentů do fondu Z, vytvořil v části veřejnosti představu jakéhosi supertajemného archivu, kterou se dodnes nepodařilo úplně vyvrátit. Badatel Radek Schovánek vysvětluje, za jakých okolností tento fond vznikl a jaké spisy se do něho ukládaly. Na konci článku je odkaz na webovou stránku, kde jsou dostupné tři archivní protokoly k tomuto fondu.